Η Οδηγική κατασκήνωση

Η κατασκήνωση μπορεί να είναι τρόπος ζωής, βιωματική εμπειρία, ψυχαγωγία ή και περιπέτεια, μπορεί να χαρακτηρίζεται από φαντασία, ρομαντισμό ή και γραφικότητα. Μπορεί, ακόμη, να μας θυμίζει αλησμόνητες, χαρούμενες στιγμές της παιδικής και εφηβικής μας ηλικίας. Η κατασκήνωση μπορεί να σημαίνει πολλά διαφορετικά πράγματα για τον καθένα. Κυρίως, όμως, η κατασκηνωτική εμπειρία έχει αναγνωρισθεί ως σημαντικός παράγοντας της ανάπτυξης του παιδιού και κατ’επέκταση της βελτίωσης της κοινωνίας μας (Miller, 1997).


Ο κατασκηνωτικός θεσμός φαίνεται ότι διατηρείται αλώβητος, η αξία του παραμένει σημαντική και μπορεί να προσαρμόζεται στις μεγάλες αλλαγές, τις ανάγκες, τις ιδιαιτερότητες και την κουλτούρα κάθε εποχής.

«Η παιδική κατασκήνωση είναι ένα φυσικό περιβάλλον γεμάτο από θετικά πρότυπα, προκλήσεις και ευκαιρίες για ενίσχυση της φιλίας, της κοινωνικότητας και της συνεργασίας.
Είναι το ιδανικό μέρος πέρα από τα όρια του σπιτιού και της οικογένειας, μια μικρογραφία της κοινωνίας που μπορεί να μετατρέψει την κατασκηνωτική εμπειρία σε ορόσημο της παιδικής ηλικίας, μια εξάσκηση απόκτησης γνώσης των δυνατοτήτων της ζωής» (Hallowell, 2009).