Συχνές Ερωτήσεις

 

Ποια είναι η διαφορά ανάµεσα στις Οδηγικές κατασκηνώσεις και τις υπόλοιπες που διοργανώνονται από ∆ήµους, Αθλητικούς συλλόγους ή εταιρίες;  

Τα παιδιά που συµµετέχουν ανήκουν σε οµάδες που συντονίζουν ενήλικα στελέχη, έχουν συνεργαστεί µήνες νωρίτερα πριν φτάσουν στον επιλεγµένο τόπο, άρα έχουν µάθει να αλληλεπιδρούν και έχουν αναπτύξει συγκεκριµένους κώδικες επικοινωνίας. Ακόµα κι αν προέρχονται από διαφορετικές οµάδες επειδή ο κώδικας αυτός είναι κοινός, τους είναι πολύ εύκολο να συνεργαστούν µε άτοµα που πρωτογνωρίζουν. Έτσι µειώνεται και η πιθανότητα του φαινοµένου «έχω έναν µόνο φίλο κι αν δεν έρθει δεν θα περάσω καλά» αλλά και διασφαλίζεται η οµαλή συµβίωση αγοριών και κοριτσιών

Πως περνά η µέρα σε µια Oδηγική κατασκήνωση; 

Με πολύ παιχνίδι, κέφι και οµαδική συνεργασία προκειµένου να βγει η απαραίτητη δουλειά γιατί αν δεν µαγειρέψεις, τι θα φας; Αν δεν καθαρίσεις τη σκηνή σου πως θα κοιµηθείς άνετα το βράδυ; Εννοώ ότι όλα όσα χρειάζονται κάθε µέρα σ’ ένα σπίτι από πλευράς εργασιών αναλαµβάνονται οµαδικά από τα παιδιά σε κυκλική λογική, εποµένως όλοι θα δουλέψουν για όλους αλλά και θα µάθουν όλες τις δουλειές. Αυτές τις εργασίες τις ονοµάζουµε «υπηρεσίες» και η διαδικασία αυτή βοηθά ακόµα και τον πιο «καλοµαθηµένο» να αναλάβει ενεργό ρόλο.  

Το ηµερήσιο πρόγραµµα τι άλλο περιλαµβάνει εκτός από «υπηρεσίες»; 

Όλα εκείνα που μένουν χαραγμένα στην ψυχή κάθε παιδιού που έχει την τύχη να ζήσει μια οδηγική κατασκήνωση. Φυσικά όλα τα παραπάνω στηρίζονται σε οδηγικά παιδαγωγικά προγράμματα που αναπτύσουν τη σωματική υγεία, την συναισθηματική-κοινωνική ανάπτυξη και την ανάπτυξη της φαντασίας κάθε παιδιού.

Η κατασκήνωση κινείται πάντα γύρω από µια κεντρική ιδέα και µε διαφορετικό πρόγραµµα ανά ηλικία οπότε κάθε µέρα συµβαίνει κάτι διαφορετικό. Αυτό µπορεί να είναι από κινητικό παιχνίδι, εργαστήρι, τραγούδι, µπάνιο στη θάλασσα ή περπάτηµα στο βουνό, ώρα για προσωπική ανάπτυξη µε ασχολίες που έχουν επιλέξει και προετοιµάσει τα παιδιά π.χ. βήµατα, µονοπάτια ή πτυχία. 

 Κι αν το φαγητό δεν τους αρέσει; 

Συνήθως κάποιος µεγάλος το αναλαµβάνει να συντονίσει και τα παιδιά βοηθούν στην προετοιµασία. Πάντως εάν αυτό γίνει ενωµοτικά, προϋποθέτει προετοιµασία από πλευράς αρχηγείου (ή παιδιών αν µιλάµε για οµάδες Μεγάλων Οδηγών) µε απλές συνταγές και οδηγίες και έµπειρα Στελέχη. Τα παιδιά τρώνε παρ’ όλο που τα φαγητά είναι διαφορετικά µαγειρεµένα από της µαµάς τους γιατί βρίσκονται όλα µαζί και αλληλοεπιρεάζονται. 

Τα µέρη πως επιλέγονται; 

Και πάλι ανάλογα µε την ηλικία και µε προδιαγραφές πάντως ο στόχος είναι τα παιδιά να κοιµούνται σε σκηνές κι όχι σε σπιτάκια, εκτός από τα Αστέρια που είναι πολύ µικρά. Γνώµονας είναι η φυσική οµορφιά της περιοχής, η ασφάλεια της τοποθεσίας/χώρου και οι προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν να διεξαχθεί αυτού του τύπου η κατασκήνωση. 

Με τα παιδιά πως επικοινωνεί ο γονιός;

Η διακοπή της ροής του προγράµµατος δεν είναι προς όφελος του παιδιού κι έχει διαπιστωθεί ότι συνήθως είναι ο γονιός που έχει την ανάγκη της επικοινωνίας κι όχι το παιδί. Τα κινητά τηλεφώνα δυσκολεύουν τη ζωή στην κατασκήνωση και δεν τα προτείνουµε, αλλά ο αρχηγός έχει λίστα µε τα τηλέφωνα των γονιών αν κάτι χρειαστεί. Άλλωστε στις µικρότερες ηλικίες υπάρχει µέρα ειδικά αφιερωµένη στην επίσκεψη των γονιών σε γιορτή που έχουν προετοιµάσει τα παιδιά. 

Τελικά που ακριβώς βρίσκεται η ποιοτική διαφορά σε αυτόν τον τύπο κατασκήνωσης και ποιο το εκπαιδευτικό όφελος αυτής της διαδικασίας; 

Τα παιδιά, υπό την καθοδήγηση εκπαιδευµένων ενηλίκων, µαθαίνουν να παίρνουν πρωτοβουλίες, να αυτενεργούν και τέλος να αυτοδιοικούνται αναλαµβάνοντας αρµοδιότητες που τους τονώνουν την αυτοπεποίθηση και τα προετοιµάζουν επί της ουσίας ως µελλοντικούς σκεπτόµενους και ενεργούς πολίτες.

Το παιδί µου φεύγει για πρώτη φορά µακριά µου και είναι πολύ µικρό. Θα τα καταφέρει; 

Η µέχρι τώρα εµπειρία έχει δείξει ότι τα περισσότερα παιδιά τα καταφέρνουν µια χαρά και συνήθως δεν αναζητούν τους γονείς τους κατά τη διάρκεια της κατασκήνωσης, καθώς είναι συνεχώς απασχοληµένα σε ένα συναρπαστικό και «παραµυθένιο» πρόγραµµα παρέα µε συνοµίληκά τους παιδιά.  

Τι εννοείτε όταν λέτε «παραµυθένιο» πρόγραµµα στις κατασκηνώσεις των Αστεριών; 

Τα Αστέρια κατά τη διάρκεια της κατασκήνωσής τους ζουν σε ένα κόσµο µε νεράιδες, ινδιάνους, µυθικούς ήρωες … καθώς όλο το τριήµερο κινείται γύρω από ένα µύθο και τα πάντα – από τη διακόσµηση, το ντύσιµο των Στελεχών και τις δραστηριότητες – βοηθούν τα Αστέρια να «ζήσουν» σ’ αυτό το παραµύθι.