8ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Διεθνούς Φιλίας

8ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Διεθνούς Φιλίας

Το 8ο Ευρωπαικό Συνέδριο της Διεθνούς Φιλίας διοργανώθηκε για πρώτη φορά από ολόκληρη Υποπεριοχή δηλαδή από  τις 5 χώρες της Υποπεριοχής της Βόρειας Ευρώπης και Βαλτικής (Nordic Baltic  Europe Sub Region)  (Σουηδία, Φινλανδία, Δανία, Νορβηγία και Λιθουανία) στη Στοκχόλμη και εν πλώ προς το Ελσίνκι από τις 5-8 Σεπτεμβρίου 2013 με θέμα  "Crossing Borders".

Συμμετείχαν περίπου 180 μέλη από 21 χώρες της Ευρώπης. Την Ελλάδα αντιπροσώπευσε αποστολή από 14 μέλη, όλα Οδηγοί, μεταξύ των οποίων και η Αγγελική Γαβαλά, Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΕΣΠΠΟΕ Επικεφαλής της αντιπροσωπίας ήταν η Σόφη Λεβεντάκη, Πρόεδρος του Τμήματος Συνεργασίας και Αντιπρόεδρος της ΕΣΠΠΟΕ. Στο Συνέδριο επίσης συμμετείχε και η Νανά Γεντίμη ως Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Επιτροπής Διεθνούς Φιλίας.

Το επίσημο πρόγραμμα της συνάντησης περιείχε μεταξύ άλλων

  • Ανάπτυξη του θέματος της συνάντησης «Crossing Borders». Κύριος ομιλητής του Συνεδρίου ήταν ο πρώην Πρωθυπουργός της Νορβηγίας κ. Bondnevik ο οποίος ανέπτυξε το θέμα του συνεδρίου και το συνέδεσε με την τάση της μετανάστευσης πληθυσμών φτωχών χωρών και πώς αντιμετωπίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Συνάντηση των μελών της Υπο-περιοχής Νότιας Ευρώπης. Λόγω απουσίας δύο χωρών Πορτογαλίας και Κύπρου και απροθυμίας υποβολής υποψηφιότητας των παρευρισκομένων Προέδρων δεν έγινε εκλογή νέου Πρόεδρου.  Η κατάσταση θα παραμείνει  για τον επόμενο χρόνο ως έχει (ως το Παγκόσμιο Συνέδριο στην Αυστραλία) με εκπρόσωπο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Sara Rocha,   Γραμματέα Διεθνών Σχέσεων της Πορτογαλίας, η οποία είχε εκλεγεί στη Συνάντηση στο Cadiz, τον Νοέμβριο του 2012.

Ψηφίσματα

  • Η ενημέρωση για τα θέματα προς ψηφοφορία να γίνεται στις εθνικές οργανώσεις πολύ πιο νωρίς από το Συνέδριο.
  • Λόγω οικονομικών συνθηκών, αποφασίστηκε η ετήσια συνδρομή για κάθε  κράτος – μέλος να παραμείνει στα 40 ευρώ
  • Να συμμετέχουν στις Συναντήσεις και Συνέδρια με συνολικά 4 ψήφους  τα μέλη του Κεντρικού Κλάδου (Central Branch) που δουλεύουν για την αναγνώρισή τους ως πλήρων (full) ή  συνδεδεμένων (associated)  μελών. Έτσι συμμετείχαν με 2 ψήφους η κάθε μια οργάνωση της Ολλανδία και του  Ισραήλ. Επίσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι Υπο-περιοχές θα πρέπει να στηρίζουν την προσπάθεια αυτών των χωρών να γίνουν πλήρη μέλη.
  • Μετά την 3ετή δοκιμαστική χρήση της Γερμανικής γλώσσας ως 3ης γλώσσας στην Ευρώπη, που είχε αποφασισθεί στο 7ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο στην Κύπρο,  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά τη σχετική αξιολόγηση, εισηγήθηκε την  μη συνέχιση της χρήσης της λόγω κόστους και  αντίρρησης των μη Γερμανόφωνων χωρών.
  • Οι  προτάσεις της Γερμανίας και Αυστρίας  α) Για χρήση των χρημάτων του Ταμείου βοήθειας (Support Fund) για   δανεισμό των χωρών πχ  Εσθονίας, Λεττονίας, Λιθουανίας β) για αύξηση των μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από 4 (1 από κάθε υποπεροχή) σε 8 (2 από κάθε υποπεριοχή)   απερρίφθησαν  μετά από ψηφοφορία.

Παρουσιάσεις

  • Γαλλία: σχετικά με τη διοργάνωση του 9ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου στην Tour Loire το 2016.
  • Αυστραλία: σχετικά με τη διοργάνωση του 27ου Παγκόσμιου Συνεδρίου στο Σύδνεϋ το 2014.
  • Βέλγιο: σχετικά με τη διοργάνωση της 26ης Συνάντησης Περιοχής Κεντρικής Ευρώπης στην πόλη Brugge της Φλαμανδίας.

Παρουσιάστηκαν επίσης και δράσεις των εθνικών Οργανώσεων φιλίας των χωρών Γερμανίας, Ιρλανδίας, Ισλανδίας, Ολλανδίας, Νορβηγίας, Φινλανδίας, Ιταλίας, Ηνωμένου Βασιλείου και Ελλάδας.
Η Ελλάδα  παρουσίασε το Μουσείο Ελληνικού Οδηγισμού «Ειρήνη Καλλιγά», τη δημιουργία, τη συλλογή εκθεμάτων, τη λειτουργία και τη στήριξή του από τις Ομάδες Συνεργασίας.

Η οργάνωση του συνεδρίου ήταν καλή. Η έναρξη και η παρουσίαση των χωρών έγινε την πρώτη ημέρα στο συνεδριακό κέντρο της πόλης της Στοκχόλμης. Το Συνέδριο συνεχίστηκε τις επόμενες δύο ημέρες, εν πλω, προς το Ελσίνκι. Έγιναν ξεναγήσεις στην πόλη της Στοκχόλμης και στο Ελσίνκι. Μετά το τέλος του συνεδρίου η ελληνική αποστολή επέλεξε να επισκεφθεί στη Δανία την Κοπεγχάγη όπου η εθνική οργάνωση φιλίας της Δανίας είχε ετοιμάσει ολοήμερη επίσκεψη σε αξιοθέατα των περιχώρων της Κοπεγχάγης.

Κλείνοντας θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους Σκανδιναβούς διοργανωτές για τη ζεστή φιλοξενία τους.

Φωτογραφικό Υλικό

Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο/η Πίσω