"Μια βαλίτσα κόσμος"

Πρόγραμμα «Προσφυγικές ροές, ανθρώπινα δικαιώματα και διαπολιτισμικότητα»

Το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού σχεδίασε και εφαρμόζει για 2η χρονιά το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Προσφυγικές ροές, ανθρώπινα δικαιώματα και διαπολιτισμικότητα» και την αντίστοιχη δράση «Μια βαλίτσα κόσμος».

Πρόκειται για ένα βιωματικό πρόγραμμα για παιδιά και νέους ηλικίας 5 έως 18 ετών για την αντιμετώπιση των ξενοφοβικών αντιλήψεων στη χώρα μας.

Στοχεύει στην ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και διαμόρφωση θετικής στάσης και συμπεριφοράς των παιδιών της ελληνικής κοινωνίας στους μετανάστες, τους πρόσφυγες και το προσφυγικό ζήτημα, μέσα από μια σειρά βιωματικών δραστηριοτήτων προσαρμοσμένες σε κάθε ηλικιακή ομάδα (5-7 ετών, 7-11 ετών, 11-18 ετών) .

Το πρόγραμμα

- έχει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (αρ. πρωτ. 122818/2017) για εφαρμογή στην Α’ Βάθμια και Β’ Βάθμια Εκπαίδευση για δεύτερη συνεχόμενη σχολική χρονιά (2017-2018)

- τελεί υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, του Υπουργείου Παιδείας, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και της Περιφέρειας Αττικής,

Το 2016-2017 ξεκίνησε η εφαρμογή του προγράμματος σε σχολεία όλης της χώρας, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκαν σεμινάρια προετοιμασίας και ενημέρωσης εκπαιδευτικών. Περισσότεροι από 3.000 μαθητές και 140 εκπαιδευτικοί με την υποστήριξη 130 εθελοντών, συμμετείχαν στο πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε στα σχολεία και 345 εκπαιδευτικοί συμμετείχαν στα σχετικά σεμινάρια σε 18 πόλεις σε όλη την Ελλάδα.

Το Πρόγραμμα παρουσιάστηκε στο Διεθνές επιστημονικό Συνέδριο «ΣΥΝ- Πολιτεία» με θέμα: Ευάλωτες Κοινωνικές Ομάδες: Συνέργειες και Προοπτικές και στο Παγκόσμιο Συνέδριο της Παγκόσμιας Οργάνωσης Οδηγών (WAGGGS).

Η δράση έχει διάρκεια 2 σχολικών ωρών (περίπου 1,5 ώρα) και μπορεί να πραγματοποιηθεί από οποιαδήποτε ομάδα που ασχολείται δημιουργικά με παιδιά και νέους 5-18 ετών.

Είμαστε στη διάθεσή σας για την ποιοτική Εφαρμογή του Προγράμματος σε κάθε ομάδα ώστε να συμβάλλουμε με αυτόν τον τρόπο στην αντιμετώπιση του ρατσισμού, ξεκινώντας από τα παιδιά.

Κάντε κλικ στον τίτλο για να δείτε το Πρόγραμμα και τις δραστηριότητες αναλυτικά.

 

Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο/η Πίσω