Το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού ιδρύθηκε το 1932 από την Ειρήνη Καλλιγά, εδρεύει στην Αθήνα και εκπροσωπεί τον Ελληνικό Οδηγισμό στη χώρα μας. Είναι αυτοτελές Σωματείο, χωρίς καμιά απολύτως κομματική εξάρτηση, ένταξη και χροιά. Ο Οδηγισμός είναι μια κίνηση νεότητας, με περίπου 10.000 μέλη σε 100 πόλεις στην Ελλάδα και αριθμεί περισσότερα από δέκα εκατομμύρια μέλη σε 150 χώρες σε όλο τον κόσμο! Είναι μέλος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Κοριτσιών Οδηγών και Κοριτσιών Προσκόπων (WAGGGS).

Ο Οδηγισμός ανά τον κόσμο, προσφέρει στα μέλη του χαρά, ηθική ικανοποίηση, ευκαιρίες και δυνατότητες για έκφραση, συμμετοχή, προσφορά, φιλίες διαρκείας και συνολικά ζωή με στόχους και περιεχόμενο.

Δέχεται αγόρια και κορίτσια, παιδιά, νέους και ενήλικες από όλες τις κοινωνικές τάξεις, φυλές, θρησκείες και πολιτικές πεποιθήσεις. Ανάλογα με την ηλικία τους, τα παιδιά και οι νέοι χωρίζονται σε 4 ηλικιακές ομάδες, τους Κλάδους:

  • Τα « Αστέρια» 5-7 ετών
  • Τα «Πουλιά» 7-11 ετών
  • Τους «Οδηγούς» 11-14 ετών
  • Τους «Μεγάλους Οδηγούς» 14-17 ετών

Όλοι συμμετέχουν στις Οδηγικές Ομάδες, που με σύγχρονους τρόπους εκπαίδευσης, δημιουργικές δραστηριότητες και ευκαιρίες εντός και εκτός Ελλάδος, επιτυγχάνουν τα μέλη τους να γίνουν άτομα ικανά και υπεύθυνα και να αποτελέσουν φορέα ανάπτυξης και δημιουργίας ενός καλύτερου κόσμου, στον οποίο κυριαρχούν οι πνευματικές αξίες.

Τις Οδηγικές Ομάδες συντονίζουν εθελοντικά ενήλικοι νέοι που αγαπούν τα παιδιά και έχουν εκπαιδευτεί κατάλληλα από το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού στο Οδηγικό Παιδαγωγικό Πρόγραμμα.

Μέσα σε μια εποχή που κάθε προσφερόμενη υπηρεσία συνεπάγεται αμοιβή, τα μέλη του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού αμείβονται με το χαμόγελο των παιδιών.

Ο Σκοπός του Οδηγισμού είναι να συμβάλει στη διαμόρφωση της προσωπικότητας των παιδιών και των νέων, κοριτσιών και αγοριών, ώστε να εξελιχθούν σε υπεύθυνους και συνειδητοποιημένους πολίτες, με αξίες, όπως ο σεβασμός, η πίστη, η συνεργασία και η φιλία.

Το Οδηγικό Παιδαγωγικό Πρόγραμμα περιέχει ποικίλες εκδηλώσεις που έχουν άμεση σχέση με την ομαδική ζωή, τη ζωή στη φύση, την περιπέτεια, τις κατασκηνώσεις. Είναι συνυφασμένο με τη συντροφικότητα το παιχνίδι την ψυχαγωγία την καλλιέργεια των δεξιοτήτων. Η τέχνη, η μουσική, ο χορός, το τραγούδι, το παιχνίδι, το κουκλοθέατρο, η χειροτεχνία, αποτελούν βασικά συστατικά του. Μέσα απ΄ όλα αυτά, καλλιεργείται η αυτοδιοίκηση, δηλαδή η αγωγή του παιδιού από το ίδιο το παιδί.

Με διαφορετικό περιεχόμενο σε κάθε εποχή και φυσικά για κάθε ηλικία, το Οδηγικό Παιδαγωγικό Πρόγραμμα αποσκοπεί στο να αποκτήσουν τα παιδιά:

  • αυτενέργεια, γιατί μέσα από πλούσιες και ποικίλες εμπειρίες και υπευθυνότητες τα παιδιά και οι νέοι αποκτούν τη δυνατότητα να τα βγάζουν πέρα σε κάθε περίπτωση, με τις δικές τους δυνάμεις.
  • ανάπτυξη κριτηρίων, γιατί σκέφτονται, κρίνουν, αξιολογούν, δημιουργούν, αποκτούν τη δυνατότητα να κάνουν τις δικές τους επιλογές.
  • συνυπευθυνότητα, γιατί μέσα από τη συνεργασία, τον καταμερισμό ευθυνών και την ανάπτυξη πρωτοβουλιών στην Ομάδα, μαθαίνουν να σέβονται, να αποδέχονται και να παραδέχονται τους άλλους, τονίζοντας παράλληλα το ενδιαφέρον τους για τη συμμετοχή στα κοινά.

Όλα αυτά που συνιστούν το Οδηγικό Παιδαγωγικό Πρόγραμμα αποσκοπούν:

  • στην προσωπική ανάπτυξη και την καλλιέργεια της προσωπικότητας
  • στην κοινωνική συμμετοχή και την εμβάθυνση στην έννοια της προσφοράς
  • τη ζωή στη φύση και την καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης

Ολοκληρώνεται με τις Κατασκηνώσεις στο τέλος της χρονιάς σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Η δουλειά μας σήμερα βασίζεται στη συμμετοχή των παιδιών και των νέων σε όλα αυτά που αφορούν στη γενιά τους, την απόκτηση ιδανικών, την ενθάρρυνσή τους, ώστε να μπορούν να αξιολογούν αυτά που συμβαίνουν γύρω τους, αλλά και στον εαυτό τους.

Η διαδρομή των 90 χρόνων του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, δικαίωσε όσους γονείς μας εμπιστευτήκαν τα παιδιά τους και όλους όσοι στήριξαν την λειτουργία της Οργάνωσης.