Γιατί να σας εμπιστευτούμε τα παιδιά μας;

Ο Οδηγισμός είναι μία πρωτοποριακή οργάνωση μέσα στον Ελλαδικό χώρο. Είναι ένα παιχνίδι με νόημα που παρέχει ευκαιρίες σε παιδιά και νέους για:

  • να προκαλέσουν τους εαυτούς τους σε νέες περιπέτειες και να αποκτήσουν εμπειρίες
  • να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και τις ικανότητές τους
  • να αναπτύξουν το δικό τους προσωπικό σύστημα αξιών, ώστε να δίνουν νόημα και κατεύθυνση στη ζωή τους
  • να αναπτύξουν κριτική σκέψη και να γίνουν ικανοί να λαμβάνουν αποφάσεις
  • να κάνουν νέες φιλίες και να διασκεδάζουν
  • να γίνουν πιο ανεκτικοί, δίκαιοι, ευγενικοί, υπεύθυνοι
  • να μάθουν την αξία της ομαδικής δουλειάς και να αναπτύσσουν ηγετικές ικανότητες
  • να εκτιμούν το φυσικό περιβάλλον
  • να κατανοούν και να μαθαίνουν για τον κόσμο, τους ανθρώπους και τις διαφορετικές κουλτούρες.

Σε τι διαφέρει ο Οδηγισμός από το σχολείο και άλλες οργανώσεις;

Ο Οδηγισμός είναι μια δραστηριότητα που τα παιδιά επιλέγουν με τη θέλησή τους. Δεν υπάρχουν εξετάσεις ή μελέτη για το σπίτι. Βασική μέθοδος είναι η Αγωγή του Παιδιού από το Παιδί. Κορίτσια και αγόρια, μέσα σε ένα περιβάλλον αλληλεπίδρασης και δημιουργικότητας, μαθαίνουν διασκεδάζοντας και αποκτούν ικανότητες και δεξιότητες που θα τους φανούν χρήσιμες στην ενήλικη ζωή τους.

Γιατί φοράτε στολή;

Η στολή, ο χαιρετισμός και τα σήματα είναι τα κύρια Οδηγικά χαρακτηριστκά που ενώνουν χιλιάδες παιδιά και νέους σε όλη τη γη, μέλη της Οδηγικής Οργάνωσης και εκφράζουν την αφοσίωση σε κοινά ιδανικά. Είναι τα εξωτερικά χαρακτηριστικά της Οδηγικής μας ταυτότητας και ένα από τα μέσα που μας ενώνουν σε ένα δυναμικό σύνολο. Η στολή για αυτόν που τη φορά ενισχύει το αίσθημα ότι ανήκει σε μια ομάδα. Έχει αποδειχτεί εξάλου πόσο ευαίσθητα είναι τα παιδιά και οι νέοι στο συμβολισμό και στα μέσα που εκφράζουν κοινές ιδέες και επιδιώξεις.

Τι πρέπει να πληρώσουμε για να γίνουν τα παιδιά μας μέλη;

Τα μέλη μας πληρώνουν στο Σωματείο μία ετήσια συνδρομή που τους εξασφαλίζει την Οδηγική τους ταυτότητα. Με την Οδηγική ταυτότητα κάθε παιδί μπορεί να συμμετέχει στις Οδηγικές συγκεντρώσεις, να λαμβάνει το περιοδικό που αντιστοιχεί στην ηλικία του, να συμμετέχει σε κατασκηνώσεις του Σ.Ε.Ο. στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (πάνω από 14 ετών) και να έχει έκπτωση σε υπηρεσίες και προϊόντα που παρέχουν επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα. Επίσης, με την ταυτότητα παρέχεται ασφάλιση στα μέλη μας για την διάρκεια των Οδηγικών εκδηλώσεων στις οποίες συμμετέχουν (π.χ. συγκέντρωση, εκδρομή, κατασκήνωση).

Πόσο κοστίζει η στολή; Τι άλλα πράγματα πρέπει να έχει το παιδί;

Η στολή των Οδηγών είναι διαφορετική για κάθε ηλικία. Εκτός από τη στολή, κάθε Πουλί, Οδηγός και Μεγάλος Οδηγός φροντίζει να έχει το βιβλίο του Κλάδου του. Επισκέψου το ΜΑΓΑΖΑΚΙ για περισσότερες πληροφορίες.

Ποιές είναι οι υποχρεώσεις μου ως γονέας/κηδεμόνας;

Πρώτα απ´όλα ένας γονέας/κηδεμόνας πρέπει να μοιράζεται μαζί με το παιδί τη χαρά από τη συμμετοχή του στις δραστηριότητες, την ικανοποίησή του όταν ολοκληρώνει μια δοκιμασία και να νιώσει περήφανος/η όταν δώσει την Οδηγική Υπόσχεση. Ακόμα, ένας γονέας/κηδεμόνας θα πρέπει να είναι ενήμερος/η για το πρόγραμμα των συγκεντρώσεων και να συμμετέχει στη συγκέντρωση γονέων που γίνεται μία-δύο φορές το χρόνο για προσωπική γνωριμία με το Αρχηγείο και ενημέρωση για κάθε θέμα που αφορά το παιδί.

Πως μπορεί να ασχοληθεί με τον Οδηγισμό ένας ενήλικας;

Προϋπόθεση είναι να θέλει να ασχοληθεί εθελοντικά, αλλά με επαγγελματική συνείδηση. Χρειάζεται αυτοδέσμευση, καλή διάθεση, αίσθημα ευθύνης και κυρίως αγάπη προς τα παιδιά. Ωστόσο, αυτά που κερδίζει είναι ανεκτίμητα. Μπορεί να ασχοληθεί με τον Οδηγισμό ως Στέλεχος σε Ομάδα, ως μέλος του Τοπικού/Περιφερειακού Συμβουλίου της πόλης ή της περιοχής του ή ως μέλος Ομάδας Συνεργασίας Παλαιών Οδηγών. Μάθε περισσότερα στο ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ.

Από πού χρηματοδοτείστε;

Οι πόροι του Σ.Ε.Ο προέρχονται από τις ετήσιες συνδρομές των μελών του και τα έσοδα από διάφορες εκδηλώσεις (καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, εορταγορές, κ.λ.π.) που διοργανώνονται για αυτό το σκοπό. Το Σ.Ε.Ο. λαμβάνει επίσης, μια μικρή επιχορήγηση από το Υπουργείο Παιδείας και τέλος, συμπληρωματικοί πόροι προέρχονται από δωρεές, χορηγίες, κληρονομιές, κληροδοσίες και άλλες έκτακτες εισφορές και επιχορηγήσεις κρατικών και ιδιωτικών φορέων με σκοπό τη λειτουργία και υποστήριξη του Οδηγικού Παιδαγωγικού Προγράμματος.

Τι σχέση έχετε με την πολιτική;

Το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και η διοίκησή του είναι εκλεγμένη. Υποστηρίζεται από το Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων και συνεργάζεται κατά καιρούς με κρατικούς φορείς και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για συγκεκριμένα προγράμματα. Ωστόσο, δεν έχει σχέση με πολιτικά κόμματα, νεολαίες κ.λ.π. Τα ενήλικα μέλη που επιθυμούν να ασχοληθούν με την πολιτική παραιτούνται από τα Οδηγικά τους καθήκοντα και μπορούν να επανέλθουν ένα χρόνο μετά αφού λήξει η πολιτική δραστηριότητά τους.

Τι σχέση έχετε με τους προσκόπους;

Ο Προσκοπισμός είναι αδελφή οργάνωση με κοινά ιδανικά και ιδεολογία, αλλά διαφορετική παιδαγωγική προσέγγιση. Ιστορικά, ο Προσκοπισμός σχεδιάστηκε για τα αγόρια και ο Οδηγισμός για τα κορίτσια. Σήμερα και οι δύο οργανώσεις είναι μικτές.

Δέχεστε άτομα από κάθε θρησκεία;

Ναι, ο Οδηγισμός δέχεται άτομα – μέλη από κάθε θρησκεία, φύλο, φυλή, κ.λπ.

Τα ενήλικα μέλη του Σ.Ε.Ο. πληρώνονται;

Η προσφορά στον Οδηγισμό είναι εθελοντική για όλα τα μέλη, όλων των ηλικιών.