Αν είσαι ενήλικας και θέλεις να βοηθήσεις ενεργά ως εθελοντής, επέλεξε παρακάτω, για να μάθεις περισσότερα για το πως μπορείς να γίνεις Στέλεχος, Μέλος Τοπικού ή Συμβουλίου Περιφέρειας ή Μέλος Ομάδας Συνεργασίας.

Στελέχη

Αν είσαι πάνω από 18 ετών και ψάχνεις κάτι διαφορετικό στη ζωή σου, μπορείς να γίνεις κι εσύ Στέλεχος και να συμμετέχεις στο Αρχηγείο μιας Ομάδας κάποιου Κλάδου, όποιου επιλέξεις εσύ, ανάλογα με την ηλικία παιδιών ή νέων με την οποία θέλεις να ασχοληθείς.

Τα Στελέχη απαρτίζουν τα Αρχηγεία των Ομάδων. Η/Ο Αρχηγός έχει την ευθύνη της Ομάδας και πλαισιώνεται από τους Υπαρχηγούς και τους Βοηθούς. Τα Στελέχη παρακολουθούν ειδική εκπαίδευση, στόχος της οποίας είναι η σωστή εφαρμογή του Οδηγικού Παιδαγωγικού Προγράμματος, η εμβάθυνση στις αξίες του Οδηγισμού, η καλή και επικοικοδομητική επικοινωνία με τους γύρω.

Ο Οδηγισμός θα σου δώσει μοναδικές ευκαιρίες για δράση, διασκέδαση, μάθηση και γενικά ανάπτυξη των προσωπικών σου ικανοτήτων.

Ταξίδια, εκδρομές, σεμινάρια, διεθνείς κατασκηνώσεις είναι μερικές μόνο από τις εμπειρίες που προσφέρει ο Οδηγισμός.

Ειδικότερα, οι εμπειρίες που αποκτάς δουλεύοντας μαζί με νέα παιδιά και μέσα από τη συνεργασία με άλλους ενηλίκους, γίνονται εφόδια για τη ζωή σου, γιατί αποκτάς:

  • παιδαγωγικές γνώσεις
  • εμπειρία στη δημιουργική απασχόληση παιδιών
  • ευελιξία στη χρήση ποικίλων παιδαγωγικών μέσων και μεθόδων
  • οργανωτικές και συντονιστικές ικανότητες
  • ικανότητα εργασίας σε ομάδα
  • δημιουργική σκέψη και φαντασία

Τα παραπάνω αποτελούν εφόδια, που μπορούν σίγουρα να σε βοηθήσουν στην επαγγελματική σου σταδιοδρομία και την ιδιωτική σου ζωή.

Μη διστάζεις ακόμα και αν δεν ήσουν ποτέ Οδηγός. Επικοινώνησε με την/ον Τοπική/ό Έφορο της πόλης σου ή στείλε μας τα στοιχεία σου για να βρούμε την κατάλληλη Ομάδα για εσένα (Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, Ξενοφώντος 10, 10557 Αθήνα, τηλ.: 210 3235794, 3236548, φαξ: 210 3235526, e-mail: seo@seo.gr).

Μέλη Τοπικών Συμβουλίων/Μέλη Συμβουλίων Περιφέρειας

Αποστολή του Τοπικού Συμβουλίου είναι η εδραίωση και η ανάπτυξη του Οδηγισμού στην πόλη, ώστε όσα το δυνατόν περισσότερα παιδιά και νέοι να βιώσουν τις Οδηγικές αξίες και να αναπτύξουν την προσωπικότητά τους.

Το Τοπικό Συμβούλιο έχει ως καθήκον:

  • να παρέχει τα μέσα που θα επιτρέψουν στα Στελέχη να ασχοληθούν απερίσπαστα με τη δουλειά τους στην Ομάδα
  • να κάνει ευρύτερα γνωστό το παιδαγωγικό έργο του Οδηγισμού και τη δράση των Ομάδων του τόπου
  • να εξασφαλίσει την ηθική και υλική υποστήριξη των Αρχών και την πρόθυμη συμπαράσταση της κοινωνίας του τόπου
  • Για όλα αυτά χρειάζονται άτομα δραστήρια, με σύγχρονες απόψεις, πρόθυμα να προσφέρουν εθελοντική εργασία με συνέπεια.

Αν λοιπόν, έχεις ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους νέους, αποδέχεσαι τις βασικές αρχές και αξίες του Οδηγισμού, έχεις τουλάχιστον απολυτήριο λυκείου και είσαι τουλάχιστον 21 ετών, μπορείς να εκφράσεις την επιθυμία σου για συμμετοχή στο Τοπικό Συμβούλιο του ΣΕΟ της πόλης σου. Θα πρέπει να γνωρίζεις ότι τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου είναι αιρετά, δηλαδή η σύνθεση του προκύπτει μετά από διαδικασία εκλογών που λαμβάνουν χώρα κάθε δύο χρόνια, συνήθως κάθε Μάϊο.

Το Τοπικό Συμβούλιο συνεδριάζει σε τακτά διαστήματα, τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Τα μέλη του αναλαμβάνουν υπευθυνότητες (γραμματέας, ταμίας, υπ/νος δημοσίων σχέσεων κ.α.), κατόπιν εσωτερικών αρχαιρεσιών. Ενημερώνονται για το ρόλο τους από τα πιο έμπειρα μέλη και παρακολουθούν σχετικές εκπαιδεύσεις. Τέλος, όπως όλα τα ενεργά μέλη του Οδηγισμού φορούν στολή, δίνουν Υπόσχεση και καταβάλουν ετήσια συνδρομή.

Συμπαραστάτη και σύμβουλο στο έργο του το Τοπικό Συμβούλιο έχει την/ον Έφορο Περιφέρειας που πλσισιώνεται από το Συμβούλιο Περιφέρειας, το οποίο έχει παρόμοιο ρόλο και αποστολή, με κύριο μέλημα τη στήριξη των Τοπικών Τμημάτων. Τα μέλη του Συμβουλίου Περιφέρειας επιλέγονται από την/ον Έφορο Περιφέρειας και πρέπει να διαθέτουν τα ίδια προσόντα και χαρακτηριστικά προσωπικότητας με τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου.

Μέλη Ομάδας Συνεργασίας

Μέλη Ομάδας Συνεργασίας γίνονται άτομα που έχουν δώσει κάποτε Οδηγική Υπόσχεση (ήταν Μέλη παλαιότερα).

Ο ρόλος τους είναι η ηθική και οικονομική υποστήριξη του Οδηγισμού στον τόπο τους και η προσφορά υπηρεσίας, τόσο μέσα στον Οδηγικό χώρο, όσο και έξω από αυτόν.

Αν λοιπόν, ήσουν μέλος του ΣΕΟ και επιθυμείς να ξαναβρείς την παλιά σου παρέα, προσφέροντας παράλληλα στον Οδηγισμό, αλλά και ευρύτερα, μη διστάσεις. Έλα σε επαφή με την Ομάδα Συνεργασίας της περιοχής σου.

Μάθε περισσότερα για το ρόλο και την αποστολή του Τμήματος Συνεργασίας, καθώς και για τους τόπους όπου λειτουργούν τμήματα Συνεργασίας.