Η Οδηγική & Προσκοπική Κίνηση υποψήφιες για το Νόμπελ Ειρήνης

Η Οδηγική και Προσκοπική κίνηση, εκπροσωπούμενες από την Παγκόσμια Οργάνωση Οδηγών (WAGGGS) και την Παγκόσμια Οργάνωση της Προσκοπικής Κίνησης (WOSM) αντίστοιχα, προτάθηκαν ως υποψήφιες για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Το υψηλού κύρους βραβείο απονέμεται σε πρόσωπα ή οργανισμούς που «έχουν προάγει ευρύτερα ή με τον καλύτερο τρόπο την αδελφοσύνη μεταξύ των χωρών, την κατάργηση ή μείωση των μόνιμων στρατών καθώς και τη διοργάνωση και προώθηση συνόδων για την ειρήνη».

Η πρόταση υποψηφιότητας υποβλήθηκε από τη βουλευτή του νορβηγικού φιλελεύθερου κόμματος, Solveig Schytz, η οποία είναι η πρώην επικεφαλής της νορβηγικής ένωσης Προσκόπων και Οδηγών (Norges Speiderforbund) καθώς και πρόεδρος της ομοσπονδίας Οδηγών και Προσκόπων της Νορβηγίας (Speidernes Fellesorganisasjon).

«Έχω υπάρξει μέλος της οδηγικής και προσκοπικής κίνησης από τότε που ήμουν οκτώ ετών και είμαι ευγνώμων γι’ αυτό. Ήρθε πια η στιγμή να αναγνωριστεί η συμβολή της οδηγικής και προσκοπικής κίνησης, αλλά και των νέων από όλον τον κόσμο, στην οικοδόμηση της ειρήνης», δήλωσε η κ. Schytz.

«Σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία ο κόσμος έρχεται αντιμέτωπος με τόσες πολλές προκλήσεις σε διεθνές επίπεδο, είτε πρόκειται για το κλίμα είτε για πολέμους ή πανδημίες, έχουμε ανάγκη από ένα αντίβαρο στον εγωισμό και τον εθνικισμό. Έχουμε ανάγκη να προσφέρουμε στους νέους την ευκαιρία να συσπειρωθούν γύρω από ένα σύνολο κοινών αξιών και την πίστη στην κοινωνική προσφορά, όχι μόνο σε τοπικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο».

Η υποψηφιότητα αυτή έρχεται σε μια χρονιά κατά την οποία η WAGGGS έχει επικεντρώσει τις δραστηριότητες της Παγκόσμιας Ημέρας Σκέψης στην οικοδόμηση της ειρήνης, τιμώντας και ενισχύοντας την ιστορία των μελών μας που οικοδομούν την ειρήνη στο πλαίσιο των κοινοτήτων όπου δραστηριοποιούνται.

Ως μια κίνηση 10 εκατομμυρίων παιδιών και νέων σε 152 χώρες, η δουλειά που κάνουμε για την οικοδόμηση της επικοινωνίας, της κατανόησης και της συνεργασίας μεταξύ των πολιτισμών έχει παγκόσμιο αντίκτυπο.