Το Όραμα του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, από το ξεκίνημά του, ήταν η ενεργή και πρωτοπόρα συμμετοχή στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Στις κρίσιμες μέρες που ζούμε, θα ήταν αδιανόητο εμείς οι Οδηγοί να σημειώναμε απουσίες.

Οι παγκόσμιες συγκυρίες αλλά και οι κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις στην ίδια την πατρίδα μας, μας καλούν να επαναδιατυπώσουμε και να επαναπροσδιορίσουμε τις προτεραιότητές μας, πάντα φυσικά με γνώμονα τις αξίες του Οδηγισμού.

Θεωρούμε ότι αυτές οι προκλήσεις μπορούν να μετατραπούν σε μοναδική ευκαιρία να ξαναβρούμε τις ρίζες μας – με την ευρεία τους έννοια – να απαλλαγούμε από παραπλανητικούς στόχους και να επιστρέψουμε σε μια ζωή πιο ουσιαστική και δημιουργική.

Αυτό απαιτεί αυτοσεβασμό αλλά και σεβασμό απέναντι στον συνάνθρωπο και τη διαφορετικότητα, καθώς και σεβασμό απέναντι στη φύση και το περιβάλλον, που τόσα μας προσφέρει. Αν εμείς πρώτα απ’ όλα δούμε τη φωτεινή πλευρά αυτής της δύσκολης συγκυρίας, θα μπορέσουμε να σταθούμε ξανά πρωτοπόροι και να προσφέρουμε στα παιδιά μας τα πολύτιμα και απαραίτητα όπλα που θα διαμορφώσουν το μέλλον τους.

Με αυτές τις σκέψεις εξακολουθούμε να θεωρούμε την εκπαίδευση των Στελεχών μας ως πρωταρχικό μας μέλημα. Τα Στελέχη μας, πολλά από τα οποία είναι και τα ίδια εξαιρετικά επιβαρυμένα από τις συγκυρίες, αφιερώνουν χρόνο και ψυχή στην στήριξη του παιδαγωγικού μας προγράμματος. Το ελάχιστο που τους οφείλουμε λοιπόν, είναι ένα πλαίσιο υποστήριξης και αναγνώρισης του έργου τους και της προσφοράς τους.

Μέρος της γοητείας του Οδηγισμού είναι ακριβώς η εθελοντική προσφορά. Εθελοντισμός σημαίνει υπευθυνότητα, αδέσμευτη ανοιχτή σκέψη και προσήλωση στο στόχο.

Δεν ξεχνάμε βέβαια ότι το ΣΕΟ είναι μια εξωσχολική, παιδαγωγική, μη κυβερνητική οργάνωση, που στοχεύει στην αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των παιδιών και νέων μέσα σε αυτοδιοικούμενες Ομάδες, με σύγχρονους τρόπους εκπαίδευσης και δημιουργικές δραστηριότητες. Είναι μέλος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Οδηγών και στην Ελλάδα λειτουργεί από το 1932.

Επίκεντρο της κάθε μιας δράσης μας, συλλογικής ή ατομικής, παραμένει πάντοτε το παιδί. Κάθε παιδί, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας που μας το εμπιστεύεται ο γονιός του, γνωρίζοντας τα οφέλη που αυτό αποκομίζει από τα προγράμματά μας, είναι για εμάς μοναδικό. Μέλημά μας είναι να του μεταδώσουμε τη χαρά και την ικανοποίησή του να είναι υπεύθυνος και ελεύθερος πολίτης.